vineri, 1 aprilie 2011

Alaptarea in familie...

cand Roxana ne-a "dat tema" alaptarea in familie mi s-a parut un subiect foarte interesant mai ales pentru ca niciodata nu am vorbit cu mama sau cu bunica mea despre acest subiect.
Azi am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama sa o intreb cat m-a alaptat.
Am o poveste destul de tragica am fost alaptata aproximativ 3 luni dupa care am fost trecuta pe lapte de vaca. Motivul invocat de mama: "eram tanara, eram stresata, nu avea cine sa ma ajute si mi-au secat sanii, pur si simplu nu am mai avut lapte". Ma gandeam ce actuale sunt spusele mamei si cate mamici de azi invoca motive asemenatoare pentru intarcarea bebelusilor sau trecerea lor pe LP.
De la 4 luni am fost luata de bunica mea si crescuta de ea pana la varsta de 3 ani. Spun luata pentru ca mama locuia la Mangalia iau eu locuiam de toamna pana vara la Hetiur, o localitate care se afla la 10 km de Sighisoara. O vedeam pe mama in vacanta de vara.
Sora mea a fost si ea alaptata cam tot 3-4 luni motivul: "pediatrul ne-a zis sa-i dam milumil, era ceva inovator pe piata atunci (1987) si cu greu am facut ros de el, dupa care nu am mai avut lapte".
Mama mea a fost alaptata si ea cam tot maxim pana la varsta de 5 luni si unchiul meu, fratele memei, tot asa pentru ca bunica mea a inceput munca si i-a trecut pe copii pe lapte de vaca asa a sfatuit-o soacra ei pentru ca "era mai gras", oricum secretia ei scazuse.
Nu stiu aproximativ cati ani a fost alaptata bunica mea insa ea spunea ca mama ei nu a prea avut lapte pentru ca pe vremea aceea "era foamete" mi-a povestit: "mama imi punea intr-o bucata de tifon o bucata de mamaliga cu zahar si sugeam la ea toata ziua".
Mi-as dori ca poveste familiei mele sa se schimbe incepand cu mine, eu am inceput sa o alaptez pe Maria Sofia imediat dupa nastere, la 10 minute, o alaptez exclusiv (are 3 luni jumate) si am de gand sa o alaptez pana la intarcarea naturala.
Doamne ajuta pentru ca uneori ajung cu nervii la limita superioara si-mi vine sa renunt insa ma gandesc la cat de sanatos este pentru ea laptele meu si ca un sacrificiu acum o sa aiba rezultate pentru ea toata viata.

5 comentarii:

  1. Draga Codruta, si eu cand am aflat ca am fost alaptata doar 3 luni mi-a venit sa plang. Si de ciuda si de alte-alea.. Erau alte vremuri atunci, alte mentalitati.
    Trista intr-adevar povestea ta, mai ales a bunicii tale.
    Iti doresc sa te ajute Dumnezeu s-o alaptezi pe Sofia pana la intarcarea naturala, si s-o cresti frumos si sanatos.
    Iar tie iti doresc zile linistite si nopti odihnitoare si putere ca sa poti sa faci fata situatiilor stresante care vin neinvitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fetita mea are 4 luni fix, deci putin mai mare ca a ta. La inceput am crezut si eu ca ma urc pe pereti, mi se parea terbil de greu, lumea tot venea cu ideea laptelui praf, dar eu aveam lapte pentru gemeni, tripleti etc, apoi au venit cu ideea biberonului cu lapte muls (am facut-o de oaie cu angorjarea sanilor, si cand mi se parea ca pocnesc, mulgeam cat sa ma simt confortabil, de la 80-100 ml in sus). Nu am muls decat pentru confortul sanilor si secretia s-a adaptat la nevoia actuala de supt. Acum ma gandesc cat de indoctrinata e lumea cu biberoane, suzete, lapte praf, cat am ajuns de "consumptionisti" si cat de bine le merge unora pe spinarea noastra. Doamne fereste de rau, acum n-as mai putea da biberon, nu ma simt fizic in stare sa le spal, sterilizez sau sa prepar lapte praf. Mi se pare mult prea mult. De ce zici ca e greu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria Sofia trece printr-o prioada de refuz al sanului. Se tavaleste de foame si totusi nu vrea sa ia sanul, nu-i convin diversele pozitii de alaptare, se arata interesata de maini si picioare decat de a manca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa face si bebelina mea, tipa ca nu-i bine asa, ca nu sta comod pe mana, ca-i e prea cald lipita, ca vrea culcata, ca nu vine laptele instant si trage si musca cu spor din san, il cearta :)) etc, dar cred ca fitzele astea le-ar face si la biberon, asa ca nu-i bai.
    Noi ne uitam la maini noaptea pe intuneric, apoi mancam si iar ne uitam, dar daca pleaca mami in timp ce bebe doarme, il cautam pe tati pe sub bluza, sigur a ascuns un san pe undeva.:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost plecata de curand acasa la Sighisoara si am avut o discutie cu bunica mea, mama mamei mele care mi-a spus ca pe unchiul meu de fapt l-a alaptat cam pana la 2 ani pentru ca dupa a ramas insarcinata si copilul s-a intarcat natural, a refuzat sanul. Asta da veste buna.

    RăspundețiȘtergere