joi, 14 aprilie 2011

Informarea in legatura cu nasterea

Poate ca vi se pare ca am facut o obsesie in legatura cu nasterea si modul in care mi-as dori ca toate femeile sa nasca.
Azi apetitul pentru acest subiect mi-a fost deschis de Irina Popescu (doula, instructor prenatal si in curand moasa) cu interviul dat pentru cei de la Realitatea TV.
Pentru cei interesati il gasiti pe site-ul www.nastecumsimti.org sau pe http://www.youtube.com/watch?v=YMPVwQXN7Ok

Consider ca cel mai important element si cel care face diferenta intre o nastere si o operatie cezariana este gradul de informare al mamicii si extinzand a celor 2 parinti. O informarea temeinica poate fi facuta din sursele de pe internet dar mai ales apeland la specialisti in acest domeniu si aici nu ma refer la medici ci la instructorii prenatali. participarea la cursurile Lamaze ii informeaza pe viitorii parinti despre nastere si o invata pe viitoarea mamica cum sa gestioneze travaliul si nasterea in asa fel incat ea si copilul ei sa fie personajele principale.

Un alt aspect asupra caruia as vrea sa poposesc este atitudinea unor medici ginecologi care se incapataneaza sa fure mamei placerea de a naste, se incatataneaza sa le explice gravidelor ca ei stiu cel mai bine cum trebuie sa decurga lucrurile. Gresit Domnilor medici, total gresit, nimeni nu stie mai bine decat mama cum trebuie sa nasca, nimeni nu stie mai bine decat ea ce simte si nimeni nu stie inafara de ea care este semtimentul strangerii in brate a rodului nasterii sale, a copilului pe care l-a nascut.
Din pacate tot mai multe mamici cad in plasa intinsa de astfel de medici care inventeaza tot felul de probleme pentru a le inpiedica pe mamici sa nasca. La mine, spre exemplu, au spus ca nu o sa pot naste pentru ca sunt prea micuta de inaltime si totusi am nascut natural, fara a avea nevoie de vre-o interventie madicala, cu perineul intact. Am reusit datorita deschiderii unui medic din Constanta dr Mohamed Zaher, a capacitatii mele de a naste si a informatiilor pe care le-am dobandit din cursurile Lamaze si din informarea din alte surse.
Cazurile in care anumiti medici incearca, si din pacate de multe ori reusesc sa "pacaleasca" mamica ca are o problema si nu poate naste sunt foarte multe iar motivele invocate pot parea plauzibile daca viitoarele mamici nu sunt bine informate si au incredere oarba in medic.

De exemplu o placenta previa inventata, in sine placenta previa este recomandare de cezariana insa multe femei la un astfel de diagnostic nu cer si o a doua parere asa ca ajung la operatia. De asemenea un fat mare ecografic, nu este recomandare de cezariana pentru ca un copil nu creste mai mare decat poate mamica sa il nasca si aici intervin foarte multi factori. (daca s-a intervenit sau nu medicamentos in timpul travaliului, daca mamica este informata in legatura cu travaliul si cu transformarile prin care corpul ei trece in timpul nasterii, daca mediul in care se naste este unul intim si pe placul gravidei, daca gravida naste asa cum simte si nu se intervine asupra ei cu factori de constrangere sau de grabire a procesului natural al nasterii, daca are langa ea persoanele pe care si le doreste).

In final sfatul meu pentru viitoarele mamici, avizat as spune, pentru ca eu am nascut chiar daca multi medici au vrut sa ma opereze este sa va informati inainte de a lua o decizie, sa nu aplecati urechea la mama, soacra sau cumnata care va spun ca ele au avut impresia ca le ies ochii cand au nascut, pentru ca fiecare organism este diferit iar voi daca ati luat o decizie ati facut-o informat astfel evitand sa aveti o nastere traumatizanta ca cea pe care au avut-o ele.
Urarea pe cere o fac tuturor viitoarelor mamici este, "Sa nasteti asa cum simtiti, sa nasteti natural!" iar sfatul meu este "Informati-va, informati-va, informati-va!"

8 comentarii:

  1. da, codruta, si eu tot ca tine pledez dar sunt sceptica referitor la puterea tinerei viitoare mame de a isi contrazice medicul, in general vorbesc. cred ca o solutie ar fi convingerea medicilor sa lase confortul si multumirea lor financiara deoparte, ceea ce e destul de greu. dar oricum e foarte bine ca tot mai multe voci, ca a ta, striga despre importanta si avantajele nasterii naturale in defavoarea nasterii prin cezariana de dragul medicului. mai sunt si mame care nasc prin cezariana din comoditate si pt care argumentul suprem este ca s au nascut atatia copii sanatosi si destepti prin cezariana, so care i treaba cu nasterea naturala. de fapt, la fel ca si cu alaptare naturala versus biberon cu lapte praf.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai asta spuneam o femeie informata va putea sa-si infrunte medicul si sa-i explice ca ea este actorul principal si ca nasterea este a ei nu a medicului. Va sti daca sa accepte sàu nu interventiile ce i se propun de catre medic.

    RăspundețiȘtergere
  3. O femeie informata va sti ca poate avea drepturi si obligatii. Atunci cand isi va cunoaste drepturile si obligatiile celor care ofera servedicale va alege in cunostinta de cauza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo de copiii nascuti frumosi si destepti prin cezariana am o informatie noua. Nu contest ca sunt frumosi insa este demonstrat stiintific faptul ca, copiii nascuti natural si alaptati au un coeficient de inteligenta emotionala mult mai mare decat cei care vin pe lume prin cezariana si sunt alimentati artificial. Leg aceste doua subiecte, nasterea si alaptarea pentru ca au foarte mare legatura mamei supuse unei operatii i se declanseaza mai greu lactatia de aceea procentul de copiii alimentati artificial este mai mare in randul copiilor care au venit pe lume prin cezariana.
    Asadar o nastere naturala creste probabilitatea unui start bun in alaptare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici te contrazic. Mamelor cu cezariana li se declanseaza lactatia la fel de repede, dar procesul e multingreunat de cadrele medicale care le ti departe e copii chiar si o zi, cand regulamentul pentru spitalele bby friendly soun sa se dea copilul mamei imediat ce aceasta devine constienta. Asta e singurulmotiv pentru care femeile care au nascut asa nu reusesc sa alapteze, fiindca restulproblemelor decurg din ce am scris mai sus. :) Iar chestia cu inteligenta iarasi e trasa de par, fiindca lipsa unor factori poate fi compensata prin altii. E drept ca ajungi la potentialul maxim alaptand si nascand natural dar nu e ca si cum ti-au fost inchise toate usile daca nu reusesti sa faci asta. Poate copilul ala va manca mai sanatos decat ala alaptat si ajung la fel :))) te pup.

      Ștergere
  5. M-am informat si m-am informat si de stresul din spital tot n-am scapat, colul care a fost intredeschic toata sarcina s-a inchis la spital si asa a ramas. Dupa o zi si o noapte eram epuizata si aveam colul tot inchis...pana la urma cu mare parere de rau am apelat la cezariana. Si dupa opeartie laptele curgea pe mine...si eu eram imobilizata pe jumatate, copilul meu manca lapte praf la nou nascuti, capul ma durea atunci si inca 2 saptamani, si era sa raman cu o retentie urinara, ca nu mai reuseam etc...:( si am zis ca data viitoare nasc acasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. La sugestia Ramonei, verisoara mea si nasa Mariei Sofia care este si medic ma simt nevoita sa mentionez ca exista, foarte rare insa, cazuri in care circunferimta craniana a capului bebelusului este mai mare decat poate mamica sa se dilate. Sunt cazuri foarte foarte rare insa trebuie mentionate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mame care se misca liber si nu sunt grabite/stresate deloc?

      Ștergere