joi, 16 mai 2013

Odiseea vizitarii gradinitelor in cateva luni partea a III-a


Am promis ca voi reveni cu partea a III-a din odiseea vizitarii gradinitelor din sectorul 6 si 5.
Asa cum v-am obisnuit voi aborda gradinitele prin prisma urmatoarelor criterii:1.Spatiile interne, salile de clasa: sa fie luminoase, spatioase, sa fie suficiente jucarii cu care copiii sa se joace
2. Bucataria: sa aiba bucatarie proprie, sa fie curat, personalul sa fie ingrijit
3. Mancarea: sa nu primeasca carne de porc, sa nu primeasca mezeluri, sa primeasca mancare gatita sanatos si diversificata, sa nu primeasca dulciuri din comert, pufuleti si alte cele.
4. Spatile exterioare/curtea: sa fie spatii generoase in care sa se poata juca si cel mai important sa fie scosi in curte zilnic daca vremea o permite.
5. Personalul - numarul de persoane alocate/grupa
- comportamentul fata de copiii
6. Atmosfera: sa fie o atmosfera relaxata, copiii sa se poata juca in voie fara a fi constransi sau obligati sa stea pe scaunel sau sa participe la vreo activitate daca nu isi doresc.
7. Modelul de educatie folosit
daca se folosesc recompense, vroiam o gradinita in care sa nu se practice (http://attachmentparenting.ro/attachment-parenting/recompensa-i-lauda-morcovul-otraevit.html).
- sa NU se foloseasca pedepse nici macar time-out (http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-pozitiva-tehnica-time-out-pro-sau-contra/)
8. Supraveghere video: daca gradinita are sitem de supraveghere la care sa aiba acces si parintii.
9. Pret: sa fie un raport bun cost/beneficiu
O sa va povestesc cate ceva si de bine si de rau, din perspectiva mea de mama care-si doreste ce este mai bun pentru copilul ei.
Gradinita Butterfly VI - Valea Cricovului
Zona Valea Oltului
Str. Valea Cricovului, Nr. 44, Sector 6, Bucuresti. 
Email: aura.tudor@gradinitabutterfly.ro 
Telefon: 0720 046 557
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita se afla intr-o cladire destul de mare, salile de clasa sunt mari si luminoase. Paturile sunt integrate in dulapioare. Mese rotunde cu scaune din lemn. In partea de jos este o sala mai mare unde se fac obtionalele si se joaca copiii in timpul iernii, sau cand nu sunt scosi afara.
2. Bucataria
Bucataria se afla la subsol, ca si sala de mese de altfel, se coboara pe niste scari melc si destul de abrupte. Bucataria era curata.
3. Mancarea
Mancarea este facuta "in casa", este preparata in cadrul bucatariei proprii. Nu am vazut in meniul copiilor mezeluri sau alte "porcarioare". Din meniu reiesea un meniu destul de bine diversificat cu legume, fructe, carne, lapte, oua.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea este de aproximativ 300 mp, acoperiata cu iarba, cu unele zone mai innoroite. Este doata cu tobogan, leagan si nisipar.
5. Personalul 
Din dicutii intelesesm ca vor fi doua doamne la fiecare grupa, o ingrijitoare si o educatoare, iar numarul de copii in grupa va fi de maxim 12.
In putinul timp pe care l-am petrecut acolo am auzit si "nu-uri" vehemente si "nu e voie" insa per total ni s-au parut destul de relaxate doamenle care aveau grija de copii.
6. Atmosfera
Am ajuns la vizita putin inainte de masa de pranz, copiii erau in curte, atmosfera era de joaca si relaxare. O doamna a intrebat-o pe Maria daca doreste sa stea sa se joace cu copiii si chiar pret de cateva minute s-a jucat si ea acolo.
7. Modelul de educatie folosit
Se foloesc pedepsele, punct negru sau time out si recompensele, panoul copiilor cuminti.
8. Camere de supraveghere
Da, gradinita este dorata cu sitem de supraveghere video.
9. Pret
1400 lei, in care sunt incluse 4 obtionale, inclusiv evaluare psihologica.

Gradinita Academia Piticilor
Adresa: Str. Drumul Valea Cricovului nr.85, sector 6, Bucuresti – Romania (punct de reper: Lidl Valea Oltului)
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita se afla intr-o cladire  mare, salile de clasa sunt insa micute cu dormitor inclus, paturile iesind din dupapioare. Mese rotunde cu scaune din lemn. In partea de jos este o sala mai, open space, unde se ia masa si se joaca copiii. Cala este foarte frumos desenata, iar zona in care copiii iau masa ingradita cu gardulet de plastic.
2. Bucataria
Gradinita beneficiaza de bucatarie proprie la subsolul cladirii, unde este si sala de mese.
3. Mancarea
Din ce am vazut in meniu mai era strecurata si cate o "sunculita de pui".
4. Spatile exterioare/curtea
Gradinita are o curte relativ mare cu ciment si o zona de iarba. Curtea este dotata cu topogan, leagane si nisipar.
5. Personalul 
Gradinita am vizitat-o acompaniata fiind de doamna psiholog logoped Ruxandra Ion care se descrie pe site ca fiind "cu o vasta experienta in domeniu, care de peste 8 ani lucreaza in institutii de resort". Pot doar sa va spun ca acesta doamna mi s-a parut cel mai horor om cu care niciodata nu mi-as lasa copilul. Inca de la intarea in gradinita Maria a vrut sa aseze garduletul separator din open space iar ea i-a spus ca nu are voie ca garduletul de'asta este pus acolo sa nu fie mutat. A inceput sa imi faca teoria chibritului intors cum ca: copiii au nevoie de disciplina pentru ca ei sunt niste tirani, ca acolo asta vor invata prima data DISCIPLINA, ca primul semn ca un copil este educat este faptul ca are disciplina si face ce i se spune. Ca primul lucru care il va invata Maria acolo va fi sa stea pe scaun si sa nu se ridice decat cand ii este permis, sa participe la activitati. Ca la inceput va plange si se va "tranti cu fundul de pamant" insa doar asa va invata". Toata aceasta conversatie venea in contextul in care eu o intrebasem daca copiii sunt obligati sa faca activitatile si sa stea pe scaunel, Maria avea pe atunci 1 an si 7 luni. Am vrut sa ii spun ca eu asa definesc un caine cuminte si bine dresat "sa nu plece de unde il pui decat la comanda" si "ca reactioneze la stumulare prin apostrofare verbala sau fizica" dar ca nu este cazul sa aplice aceaste tehnici si pentru copii.
Incerca sa imi demonstreze cat de bine stie ea sa creasca copiii si cat de rau fac eu, si parintii in general ca ii lasam pe copii sa fie liberi. A inceput sa imi spuna ca este este psiholog...bla bla, ma uitam destul de scarbila la ea gandindu-ma si sperand ca nu are copii.
Punctul care insa a "incununat" intalnirea noastra a fost cel in care eu am intrebat-o daca exista vre-un motiv pentru care nu mi-ar primi copilul la gradinita EI, adica a ei, daca ma intelegeti. raspunsul a fost coplesitor, lesinator si de-a dreptul halucinant "nu primim copiii daca sunt cu scutec si alaptati". M-am socat la inceput dupa care am tras aer si am intrebat "dar daca are biberon ii primiti" si raspunsul a fost la fel de halucinat "da", "si care este diferenta?"eu, ea: " pai ala se descurca singur cu sticla si nu trebuie sa ne vine pe aici vreo una ca sa isi alapteze copilul", vorbea despre alaptare de parca era vorba despre voma sau eu stiu ceva scarbos rau.
Am desretat atunci ca Maria nu va mai intra NICIODATA  in contact cu aceasta duduie care se mai nuneste si psiholog.
Faptul ca avea probleme grave legate de excesul de autoritate a fost dovedit si de modul in care era privita de catre educatoare, acestea mai ca tremurau in fata ei, iar ea avea un ton foarte autoritar si cu ele.
6. Atmosfera
In sala de clasa copiii stateau toti la mese, obligati, nemiscati. Cand am intrat intr-o sala educatoarea a devenit hiper stresata ca un copil nu era la loc si a inceput sa ii dea directoarei explicatii "ca doar mai inainte s-a ridicat etc", de aici mi-am dat seama si de relatia directoarei cu restul personalului.
Pentru fiecare grupa mica de varsta, sunt alocate 2 persoane, educatoare si ingrijitoare insa eu pe ingrijitoare nu am vazut-o.
7. Modelul de educatie folosit
Actoritaro-dictatorial cu pedepse si obligativitatea de a sta zbirna.
8. Camere de supraveghere
Din cate imi amintesc gradinita nu este dotata cu camere video.
9. Pret
Program scurt (7:30 - 13:00) - 825 lei
Program mediu (7:30 -  16:30) - 935 lei
Program lung (7:30 - 18:30) - 1100 lei
Program prelungit (7:30 - 19:30) - 1210 lei
Program club (o zi) - 70 lei

Gradinita King George II - British College Romania
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita se afla intr-o cladire maricica, salile de clasa sunt insa micute.
La parter au o sala mai mare unde isi desfasoara activitatile. Copiii dorm pe saltalute pe jos "conform educatiei din GB".
2. Bucataria
Nu-mi mai amintesc daca au bucatarie proprie.
3. Mancarea
Nu am putut vedea un meniu pentru ca gradinita era in renovare, nu se deschisese inca.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea era in constructie si cu o suprafata de aprox 200 mp, era montat un topogan si un sistem din lemn specific parcurilor.
5. Personalul 
Am intrat in contact doar cu o doamna care se declara ca este directorul acelui sediu, nu imi mai amintesc numele insa parea o persoana destul de aroganta.
Multi copiii intr-o grupa, 20 copii. Ea imi spunea ca vor fi maxim 10 insa am afklat de curand ca s-a ajuns si la 25 de copii.
6. Atmosfera
Fiind un sediu inca nedeschis nu am putut observa care este atmosfera. Din descrierea insotitoarei activitatile urmau sa fie interactive.
7. Modelul de educatie folosit
Nu am reusit sa aflu.
8. Camere de supraveghere
Gradinita nu are camere video.
9. Pret
580 lei.

Gradinita Happy Univers Cotroceni
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita este intr-o cladire micuta pe undeva prin spate pe la Eroilor, in cartierul de case.
Salile de clasa sunt si sala dormitor, paturile ies din perete/dulapioare. Cladirea are coridoare mici si inguste si se simte cumva aerul de acasa veche/igrasie chiar daca era proaspat renovata.
2. Bucataria
Bucataria are o suprafata foarte mica, cred maxim 2 mp, fix cat sa incapa bucatareasa, chiuveta si un aragaz clasic. Mancarea este tinuta una peste alta int-run intrand in perete, legume cu lapcate, carne etc.
3. Mancarea
Nu am vazut un meniu, insa mancarea se face acolo.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea este de aprox 300 mp, acoperita cu ciment si peste mocheta verde. Este dotata cu topogan si alte jucarii.
5. Personalul 
O educatoare si o ingrijitoare pentru fiecare grupa de copii mici. Educatoarele pareau destul de degajate.
6. Atmosfera
Copiii se aflau in curte cand am vazitat gradinita, se jucau. Era o atmosfera degajata. Ceea ce m-a socat a fost faptul ca copiii primesc apa doar la program si la pipi la fel.
7. Modelul de educatie folosit
Se folosesc pedepsele si recompensele.
8. Camere de supraveghere
Nu-mi mai amintesc daca gradinita este sau nu dotata cu sistem de supraveghere video.
9. Pret
Program scurt 8:00 - 12:00) - 720 lei sau 870 lei cu transport
Program mediu (8:00 -  13:00) - 840 lei sau 990 lei cu transport
Program lung (8:00 - 18:00) - 870 lei sau 1120 lei cu transport

Gradinite sector 5:

Gradinita Maryland
1.Spatiile interne, salile de clasa
Salile de clasa sunt relativ maricele, cele de la parter si putin mai mici cele de la etaj. Grupuri sanitate pe coridor.
2. Bucataria
Din cate imi amintesc au bucatarie proprie dar nu-mi mai amintesc meniul saptamanal.
3. Mancarea
Nu am vazut un meniu.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea este nu este nici pe departe cee ce vor ei sa para ca este. In curtea gradinitei locuiesc si proprietarii, este si casa proprietarilor. cand am fost eu sa vizitez gradinita erau in curte la o bere cu niste prieteni, era oara 10-11 dimineata.
In fata au o curte dotata cu un topogan foarte abrupt, acolo au acces doar grupele mai mari. Din spusele unei educatoare care a lucrat la ei "multi copii au cazut si si-au spart capul de acolo" iar parintii erau mintiti ca au cazut in alt context, de altundeva.
In spate este o curte cu multe topogane mici din plastic alineate langa zid si un nisipar, curtea este cimentata si acoperita cu covor verde.
Surpriza cu curtea este cainele proprietarilor care nu de putine ori isi face, din spusele celor care au testat gradinita, nevoile in nisiparul copiilor si pisicile din vecini, la fel.
5. Personalul 
Fiecare grupa are o educatoare iar ingrijitoarea este alocata pentru 1 etaj, adica 2 ingrijitoare/gradinita. Cand am fost ingrijitoarea se ocupa de un copil cu dizabilitati care necesita ingrijire mai speciala, il ducea la wc, iar o educatoare striga sa vina ca un alt copil vrea la pipi.
6. Atmosfera
Directoarea , cea alaturi de care am vazut gradinita, este o persoana autoritara, se vedea ca educatoarelor si copiiilor le era teama de ea. L-a aportofat verbal pe un copil chiar fata de mine si la final i-a spus "acum nu am timp dar dupa ce termin cu doamna ma "ocup" si de tine".
7. Modelul de educatie folosit
Se folosesc pedepsele si recompensele, directoarea vorbeste destul de tare.
8. Camere de supraveghere
Gradinita este dotata cu camere video dar doar in salile de clasa, in dormitor nu pentru ca "aici copiii dorm si aici ii dezbracam si e ceva intim", poftim...pai asta vreau sa vad cum va purtati cu copilul meu cand el nu vrea sa doarma sau se zvarcoleste cand vreti sa il schimbati.
Curtea nu are supraveghere video si "nu crede ca o sa monteze in urmatoarea perioada pentru ca ar putea fi afectate camerele de ploaie".
9. Pret
Program scurt (8:00 - 13:00) - 900 lei 
Program lung (8:00 - 19:00) - 1100 lei

Gradinita Caruselul Povestilor
1.Spatiile interne, salile de clasa
Salile sunt micute si inca nu erau amenajate pentru copiii de gradinita, erau cu banci pentru after school. Sala de mese este mica si formata dintr-o singura masa la care sunt asezati toti copiii.
2. Bucataria
Au bucatarie proprie si o bucatareasa tare simtatica, o doamna mai in varsta si foarte prietenoasa, care a servit-o pe Mariuca cu prajiturica si mi-a povestit cum are ea grija de toti copilarii.
3. Mancarea
Facuta de doamna bucatareasa din ingrediante proaspete, totusi i-a oferit mariei prajitura Magura, desertul copiilor.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea este mica, in aceeasi curte/casa dar cu intrare in alta parte locuiesc si proprietarii, partea din fata este cimentata, si este utilizata ca garaj. Partea din state 50 mp este utilizata ca loc de joaca cu nisipar si cateva jucarii.
5. Personalul 
Nu am cunoscut-o personal decat pe dna bucatareasa, am fost de 3 ori la aceasta gradinita, si pe o viitoare educatoare, de ea nu mi-a placut in mod deosebit insa am pus totul pe seama tineretii ei. Ea era studenta la litere si vroia sa faca un ban in plus pe o perioada limitata.
Directorul este un om tare deschis, am vorbit de mai multe ori cu el la telefon, si la un moment dat i-am propus sa il ajut sa adunam cativa copii si sa facem o grupa insa ca ei sa functioneze dupa regulile noastre (fara pedepse, fara recompense, mancare sanatoasa etc) si a fost de acord.
6. Atmosfera
Nu erau copiii acolo asa ca acest aspect nu il pot detalia.
7. Modelul de educatie folosit
Nu stiu.
8. Camere de supraveghere
Nu sunt dotati cu camere de supraveghere.
9. Pret
Nu-mi mai amintesc pretul dar era pana in 1000 lei programul lung.

Gradinita Fliper Garten
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita este intr-o cladire micuta, intre casa, in spatele cladirii Opera Center.
Salile de clasa sunt micute si cu paturile care coboara din dulapioare.
Gradinita era in renovae cand am vizitat-o, de cele 2 ori, se punea parchet nou, se zugravea, se repara scara interioara.
Sala de mese si bucataria sunt la subsol/parter jos.
2. Bucataria
Au bucatarie proprie la parter, era si ea in renovare si nu am putut vedea foarte mult.
3. Mancarea
Nu am vazut un meniu.
4. Spatile exterioare/curtea
Curtea este ingusta si lunga, cimentata si cu mocheta verde pe jos. In curte au un leagan mare si alte jucarii si o gropita de nisip.
5. Personalul 
Directoarea si educatoarele mi s-au parut prietenoase.
6. Atmosfera
Nu am reusit sa vad prea mult intrucat prima data am vazitat gradinita la ora de plecare si a 2-a ora erau in vacanta.
7. Modelul de educatie folosit
Se folosesc pedepsele si recompensele. Le este desenat pe mana punct negru daca nu sunt "cuminti" care, dupa spusele directoarei se transforma in altceva daca sunt cuminti.
Ceea ce m-a suparat a fost faptul ca prima data mi sa spus ca pot ramane in zona/gradinita sa o adaptez pe Maria si duca ca "copiii cu copiii, parintii cu parintii", adica ca nu ma lasa sa o adaptez.
8. Camere de supraveghere
Nu au sistem de supraveghere video.
9. Pret
Nu imi mai amintesc preturile, oricum pana in 1000 lei programul lung.

Gradinita Alexandra
1.Spatiile interne, salile de clasa
Gradinita se afla intr-o cladire mare, salile de clasa insa nu sunt mari. Salile de clasa sunt si dormitoare, patuturile iesind din dulapioare.
2. Bucataria
Au o bucatarie mica insa nu gatesc in ea pentru copii.
3. Mancarea
Catering.
4. Spatile exterioare/curtea
Cea mai mare si mai frumoasa curte pe care eu am vazut-o la o gradinita, un adevarat parc si copaci, gazon, pamant, nisip si pietris, balansuare mari si mici, multe jucarii. Cred ca au 2000 mp de curte.
5. Personalul 
Mi s-au parut prietenoase peroanele, educatoarele cu care am intrat in contact.
6. Atmosfera
Nu am reusit sa vad pentru ca erau in vacanta.
7. Modelul de educatie folosit
Nu stiu excat daca folosesc pedepse si recompense, din spusele unei prietene uneori mai folosesc.
8. Camere de supraveghere
Nu au sistem de supraveghere video.
9. Pret
Program star (8:00-12:30) - 850 lei
Program star plus (8:00-13:30) - 1000 lei
Program star extra (8:00-18:30) - 1160 lei

8 comentarii:

  1. Multumim pentru informatiile deosebit de utile. Si noi suntem in cautare de gradinita, iar informatiile furnizate de dvs ne vor ajuta la" trierea" gradinitelor.
    Ca si curiozitate, ce ati ales?
    O zi frumoasa!
    Valentina

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Am citit cu placere randurile scrise de dvs.. Si noi facem demersuri pentru inscrierea copilului la gradinita, dar nu am trecut inca la vizitarea gradinitelor. In general am solicitat si obtinut informatii detaliate pe mail. Dar vizitele la gradinita mi se par extreme de utile, cu atat mai mult cu cat in descrierea facuta, am observant doua gradinite de la care am primit alte informatii decat cele pe care le regasesc descoperite de dvs..
    Noi punem accent in mod deosebit pe modul de educatie folosit si pe curatenie in general. Din cercetarile facute am constatat ca este foarte greu de imbinat un pret decent cu un mod de educatie asa cum l-ati descris si dvs.. Va urmarim in continuare si va admiram efortul!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Informatii incomplete, inexacte, doar amintiri..
    Mai bine mergeti si vedeti fiecare, decat sa credeti "äduceri aminte"

    Poate ar trebui punctat faptul ca o parte din asa zisele gradinite prezentate NU SUNT GRADINITE!!!!

    Stimata Doamna a intrebat la vre-un sediu daca are autorizatie de functionare???

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    Informatiile prezentate v-au solicitat foarte mult timp si este laudabil faptul ca, desi mama, ati avut resursele necesare pentru a intocmi acest jurnal. Felicitari!

    In calitate de manager al gradinitei Alexandra KIDS doresc sa fac niste precizari pentru ca informatiile in ce priveste unitatea noastra sa fie corecte in intregime:
    1.spatiul destinat somnului, respectiv dormitorul, este separat de restul incaperilor si NICIODATA nu am avut patuturi din dulapioare, in salile de clasa.
    2.unitatea ARE sistem de supraveghere video
    3.vacanta nu avem, functionam 12 luni pe an. Sigur, pe perioada de vara nu sunt la fel de multi copii ca si in restul lunilor.

    Fiecare parinte ar trebui sa viziteze cat mai multe locatii. Parerile sunt subiective, ce place unui parinte nu place neaparat si altuia iar cei care citesc recenziile dumneavoastra nu ar trebui sa fie influentati, ci din contra, sa mearga si sa se convinga personal.
    Incercati apoi sa priviti gradinita si prin ochii copilului si nu uitati ca EL este beneficiarul serviciilor. De exmplu, educatoarea care noua, adultilor nu ne place, poate este adorata de copii!

    Multumesc si succes in continuare, daca nu ati gasit inca locatia perfecta pentru dumneavoastra. Cu siguranta aceasta nu exista :)
    Loredana Dragulet

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, Codruta! Am un baietel de 2 ani si 8 luni si sunt in cautarea unei gradinite. Asa am descoperit blogul tau. Sunt foarte incantata de ceea ce am descoperit aici si de ceea ce iti doresti tu pentru fetita ta. Si eu vreau pentru baietelul meu altceva. pentru ca parerea ta conteaza foarte mult pentru mine, care este gradinita pe care ai ales-o pentru Maria? Numai bine! Andreea

    RăspundețiȘtergere
  6. Codruta, apreciez demersul tau.
    Din gradinitele desrise de tine am fost si eu in 2012 la 2 in vizita (detaliile sunt notate intr-un carnetele, asa ca nu vorbesc din amintiri).
    Conil Dr Sarii - inghesuiala, copiii erau la desene animate (am inteles ca dupa gustarea de la ora 16 si pana la plecare asta fac copiii), directoarea se lauda cu o gramada de serbari pe an. Din proprie experienta stiu ca dupa 2 saptamani de pregatire pentru serbare copilul devine mai irascibil, plictisit sa repete mereu pentru serbare. La 5 serbari pe an nu m-as risca...
    Alexandra kids - curtea mare si frumoasa, atunci era si o enorma groapa in curte, desi cladirea e mare interiorul e foarte inghesuit, intunecoasa, peretii plini de afise si desene si 'zorzoane' (impresia lasata a fost ca acopera peretii care nu erau intr-o stare acceptabila). In plus, am stabilit telefonic intalnire cu directoarea. Cand am ajuns ea nu era, era o educatoare care nu stia de vizita mea.
    Nu mi-am dat copilul la nici una din aceste 2 gradinite.
    Multumesc
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Codruta
    scrii foarte frumos.

    pe mine personal m-ai ajuta daca ne poti spune ce gradi ai ales.
    sau daca ai mai vizitat si altele.

    multumesc
    maria

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Codruta, te-am descoperit recent, fiind in cautarea unei gradinite pentru pruncul meu de 1 an si 8 luni. Stiu ca nu este varsta potrivita inca, dar nu am incotro.
    Ti-am citit blogul si te admir sincer pentru ceea ce faci. In ceea ce priveste cele 3 articole despre gradinite, iti MULTUMESC!
    Am vazut ca au intrebat si alte mamici. Aceeasi intrebare o am si eu, daca imi poti raspunde - ce gradinita ai ales?

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere