miercuri, 3 august 2016

Alaptarea - cheia dezvoltarii durabile

Intre 1 si 7 August in fiecare an este sarbatorita la nivel mondial alaptarea.
In 2016 tema Saptamanii Mondiale a Alaptarii este 
Alaptarea, cheia dezvoltarii durabile
"Va pasă de oameni, planetă, prosperitate şi pace? Alăturaţi-va celor ce cred în dezvoltarea durabilă – oameni care trăiesc într-un mod care nu va afecta generaţiile viitoare.
Anul acesta, Săptămâna Mondială a Alăptării se va focusa pe 17 propuneri de dezvoltare durabilă pe care guvernele din lume au agreat că le vor îndeplini până în anul 2030. Propunerile acoperă o serie de probleme legate de ecologie, economie şi echitate.
Obiectivele acestei săptămâni vor fi:
- informarea populaţiei despre propunerile de dezvoltare sustenabilă şi cum pot fi ele facilitate prin îmbunătăţirea alăptării şi a hrănirii copiilor.
- Ancorarea fermă a alăptării că factor component pentru o dezvoltare durabilă.
De ce este important?
Noi evidente medicale publicate în jurnalul medical al Marii Britanii, The Lancet, confirmă că alăptarea optimă poate salva vieţile a 823.000 de copii şi poate adaugă anual suma de 302 bilioane dolari la economia globală.
Alăptarea este fundaţia unei sănătăţi bune pentru copil şi are beneficii şi pentru mama.
De altfel, rată alăptării stagnează de două decade. Mai puţin de 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv.
De fapt, femeile întâmpina multe bariere în alăptare. Ele pot primi informaţie proastă de la personalul din sănătate, nu au sprijin în alăptare din partea soţilor sau partenerilor, nu au acces la consiliere în alăptare, se lupta cu marketing-ul agresiv al substituenților de lapte matern sau sunt forţate să se întoarcă la muncă foarte curând după ce au născut.
Aceste bariere fac dificilă alăptarea exclusivă până la 6 luni (fără lichide sau alimente adiţionale) şi continuarea ei până la 2 ani sau mai mult, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Ştim foarte bine de ce este nevoie pentru a oferi sprijin şi a ajută mama să alăpteze optim, dar este nevoie de a fi mai proactivi şi de a angaja oamenii pentru ca alăptarea să devină o realitate.
Alăturând alăptarea propunerilor pentru dezvoltare sustenabilă ne va ajută să facem asta.
Fapte şi cifre
Laptele matern este alimentul natural sigur pentru natură şi este produs şi livrat fără a polua sau a face gunoi.
Formulă de lapte şi generarea gazelor cu efect de seră vor accelera încălzirea globală şi vor produce poluare şi emisii toxice din gunoiul provocat. Deşi nu au fost încă cuantificate în termeni monetari, există costuri de mediu asociate cu copii nealaptati.
720.450 tone de formulă de lapte sunt vândute anual în 6 ţări asiatice, generând aproape 2.9 milioane de tone de gaze cu efect de seră (greenhouse gas). Acesta este echivalentul a aproape 7000 milioane de mile străbătute de un autovehicul sau 1.03 milioane de tone de gunoi trimis la gropile de gunoi.
Se estimează că mai mult de 4000 litri de apă sunt necesari pentru a produce 1kg de pudra de lapte.
Alăptarea înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră, mai puţină degradare şi poluare.
Nu este necesară electricitate pentru a produce lapte matern şi nu necesită lichid/benzină/motorină pentru transport, astfel se reduc emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.
Acţiuni
Discuţii cu guvernele pentru a include îmbunătăţirea practicilor ce susţin alăptarea că parte din muncă lor pentru a îndeplini cele 17 propuneri pentru dezvoltare sustenabilă.
Încurajarea cercetătorilor pentru a cuantifica amprenta de carbon lăsată de hrănirea cu formulă de lapte.
Utilizarea datelor existente pentru a fi arătate guvernului în vederea alocării de fonduri pentru politici şi programe care să crească rată alăptării pentru a reduce poluarea.
Includerea alăptării pe orice lista de acţiuni care reduce amprenta de carbon şi apă, precum şi introducerea alăptării în reclamele despre schimbarea climatului." (Preluat si tradus de pe http://www.worldbreastfeedingweek.org/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu