luni, 24 octombrie 2016

De ce au nevoie copiii pentru a face singuri?

Foarte frecvent parintii si educatorii se intreaba ce ar putea oferi copilului astfel incat aceasta sa creasca armonios, sa devina un adult echilibrat.

Pedagogia Montessori aduce in lumina o serie de elemente care ii ajuta pe copii sa-si dezvolte independenta functionala si sa se devina stapanii propriilor vieti si actiuni.

Asadar copii au nevoie de:
Experienta senzoriala
Copiii au nevoie sa pipaie, sa miroase, sa guste, sa auda mediul in care traiesc, astfel incat s ail integreze sis a capete experienta.

Dezvoltarea motricitatii grosiere si fine
Copiii au nevoie de miscare, aceasta fiing cheia dezvoltarii lor. Ei trebuie sa-si exerseze zi de zi atat motricitatea grosiera (mers, alergat, sarit) cat si motricitatea grosiera.

Folosirea instrumentelor
Copiii se dezvolta si devin independent functional daca li se ofera posibilitatea de a experineta manevrarea diferitelor ustensile pe care adultii le folosesc in activitatile lor zilnice.

Un scop precis pentru activitatile lor
Este foarte important ca toate activitatile copiilor sa aiba un scop précis. Copiii vor refuza, sau nu vor face cu placere activitati care nu au un scop précis. Asadar oferitile un scop pentru fiecare activitate pe care doriti ca, copilul Dumneavoastra sa o faca.

Ordine (atat externa cat si interna)
Copiii au nevoie de ordine in jurul lor si in activitatile pe care le desfasoara. Daca construim un mediu ordonat in jurul copilului acesta isi va creea un mediu intern ordonat.

Secventialitate (pasii desfasurarii activitatii)
Fiecare activitate pe care o desfasurati cu copilul trebuie sa fie secventializata astfel incat copilul sa aiba posibilitatea de a repeat fiecare secventa atata timp cat are nevoie pentru a o perfectiona.

Repetitie
Repetarea unei secvente sau unei activitati ii ajuta pe copii sa se perfectioneze si sa se dezvolte, sa devina, pas cu pas din ce in ce mai independent.

Concentrare
Concentrarea are un rol foarte important atunci cand copilul desfasoara o activitate. Atunci cand copiii se concentreaza ei invata.
Asadar procesul este:
Activitate → Concentrare → Repetitie → Invatare

Colaborare (intre copil si adult)
Copiii au nevoie ca adultii sa colaboreze cu ei in cadrul activitatilor zilnire. Este insa crucial ca adultul sa nu faca lucruri pentru copil ci s ail ajute pe acesta sa faca singur.

Oportunitati de a-si exersa limbajul
Copiii isi pot exersa limbajul de fiecare data cand desfasoara o activitate atata timp cat adultul ii ofera aceasta posibilitate si ii ofera limbaj nou.

Ce isi dezvolta copilul daca adultul este alaturi de el si il indruma in activitati fara insa a face in locul lui?

·         Independenta
·         Stima de sine
·         Increderii de sine
·         Siguranta
·         Isi insuseste cunostinte  ce vor duce la dezvoltarea vointei

Toate elementele anterior mentionate raspund cerintei copilului:

“Ajuta-ma sa fac singur!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu